۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر

نرم‌افزارهای علم‌سنجی

توسعه و پیشرفت علم‌سنجی مرهون پدید آمدن پایگاه‌های استنادی است. بطوریکه بسیاری از تحلیل‌هایی که پیشتر امکان‌پذیر نبود با وجود پایگاه‌های استنادی، میسر گردید. امروز از نرم افزارهای متعددی برای انجام کارهای علم سنجی استفاده می شود.
برای مطالعه بیشتر لینک مقاله‌ای با عنوان"نرم‌افزارهای علم‌سنجی" در دسترس شما کاربران علاقمند قرار می‌گیرد.دریافت مقاله 
در ادامه به تعدادی از نرم‌افزارهای علم سنجی اشاره می شود:

1- نرم‌افزار علم‌سنجی هیست سایت (HistCite)

این نرم‌افزار توسط تیم علمی یوجین گارفیلد در مؤسسه تامسون رویترز طراحی شده‌است و برای تحلیل داده‌ها در تحقیقات انجام شده با شیوه‌های علم‌سنجی و کتاب‌سنجی به کار می‌رود. این بسته نرم‌افزاری امکان ترسیم ساختار موضوعات مختلف را به محققان علاقه‌مند به میزان گسترش تولیدات علمی در یک حوزه علمی خاص می‌دهد و با استفاده از داده‌های استنادی پایگاه وب آو ساینس نتایج ارزشمندی را در قالب جداول و نمودارهای مختلف با شاخص‌های متعدد، در اختیار پژوهشگران قرار می‌دهد.
نرم افزار هیست سایت (HistCite) به دانشجویان و پژوهشگران کمک می‌کند تا بتوانند تحلیلی از پژوهش‌های قبلی مرتبط با حوزه موضوعی خود داشته باشند و به واسطه آن می‌توان مشخص کرد که چه نویسندگانی، چه سازمانی، چه کشورهایی بیشترین تولیدات علمی و با کیفیت‌ترین تولیدات علمی را به واسطه استناد داشته‌اند. همچنین ترسیم نقشه موضوعی همکاری‌های علمی به واسطه این نرم‌افزار انجام می‌گیرد. این نرم‌افزار می‌تواند در داده‌کاوی، تحلیل نتایج و اهمیت موضوع پژوهش، در سطح بین‌المللی به پژوهشگران و برنامه‌ریزان کمک نماید.
این نرم‌افزار برای تحلیل داده‌ها با شیوه‌های علم‌سنجی و کتاب‌سنجی به‌کار می‌رود و بر روی سیستم عامل ویندوز نصب شده و قابل استفاده در تمام مرورگرها به ویژه اینترنت اکسپلورر است. پیش‌فرض استفاده از آن دسترسی به پایگاه‌های استنادی وب او ساینس بوده و داده‌های استخراج شده از این پایگاه را تحلیل می‌کند.
با استفاده از این نرم‌افزار، امکان شناسایی مقالات با استناد بالا، روابط هم‌استنادی مهم، خط زمانی آثار نویسنده و مشاهده هیستوگراف‌هایی که نشان‌دهنده متون هسته و جدول زمانی یک زمینه پژوهشی هستند، یافتن مقالات مهمی که توسط جستجوی کلیدواژه‌هایی از دست رفته باشند و نظایرآن فراهم و در دسترس است.
لینک دانلود نرم افزار HistCite

2- نرم‌افزار تحلیل استنادی (Publish or Perish):

Harzing’s Publish or Perish یک برنامه نرم‌افزاری تحلیل استنادی است که داده‌های خام را از گوگل اسکالر (Google Scholar) وماکروسافت آکادمیک سرچ (Microsoft Academic Search) می‌گیرد و امکان انجام تحلیل‌های لازم درباره عملکردهای پژوهشی اشخاص را به منظور تعیین پرنفوذترین و مؤثرترین آنها فراهم می‌کند. این نرم افزار در سیستم عامل های مختلف قابل نصب و استفاده می باشد.
برخی از مهم ترین نتایجی که می‌توان با استفاده از قابلیت‌های این نرم‌افزار دربازه عملکرد پژوهشی یک پژوهشگر به دست آورد، عبارتند از:
✅ تعیین جمع تعداد مقاله‌ها
✅تعیین تعداد متوسط استناد به ازای هر مقاله
✅ تعیین تعداد متوسط استناد به ازای هر نویسنده
✅ تعیین تعداد متوسط مقاله به ازای هر نویسنده
✅ تعیین تعداد متوسط استناد به ازای هر سال
✅ تحلیل تعداد نویسندگان به ازای هرمقاله
✅ تحلیل شاخص هرش و پارامترهای مرتبط با آن
✅ تعیین شاخص جی
✅ تعیین شاخص اچ
لینک دانلود نرم افزار Publish or Perish

3- نرم‌افزار VosViewer

این نرم افزار، یک نرم افزار مصورسازی است که بر مبنای فناوری ترسیم مشابهت ها می باشد و مزیت های چشمگیری در نمایش خوشه ها دارد. در نرم افزار VosViewer، تحلیل هم استنادی برای تولید نقشه تراکم خوشه های هم استنادی مدارک استفاده می شود. این نرم افزار به ویژه برای تحلیل داده های مقیاس بزرگ و ساخت شبکه های پیچیده مناسب است. در این نرم افزار، تحلیل هم نویسندگی برای تولید نقشه حوزه دانش سازمان های پژوهشی به منظور نشان دادن شبکه همکاری در میان سازمان های پژوهشی در مطالعات مختلف انجام می شود. زیرا توزیع قدرت پژوهش می تواند از طریق تحلیل شبکه های همکاری پیدا شود.
لینک دانلود نرم افزار VosViewer
تاریخ به روز رسانی:
1400/04/02
تعداد بازدید:
425
علم سنجی
دانشگاه الزهرا
 تهران،خیابان ونک،ده ونک، دانشگاه الزهرا،معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا(س). کدپستی : 1993891176
تلفکس : 982188030652+